Svijet
0

UNHCR kritizira Sloveniju zbog ograničavanja prava na azil

FENA
Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) kritizirao je Sloveniju zbog novog zakona o azilu, za koji je ocijenjeno da je "ispod međunarodnih standarda" te da može voditi do deportacije ljudi prije nego što se njihovi slučajevi primjereno razmotre kao i do široke primjene pritvora, objavljeno je u ponedjeljak u sjedištu UN-a u New Yorku.

"Sada imamo novi zakon koji, mijenjajući poredak preporuka EU-a o azilu, ustvari snižava pravne standarde ispod međunarodne razine i ograničava izglede tražitelja azila da nađu zaštitu u Sloveniji", izjavio je Lloyd Dakin, regionalni predstavnik UNHCR-a nadležan za Sloveniju, objavila je pres-služba UN-a.

UNHCR je već ranije upozorio da preporuke EU-a o azilu utvrđuju minimum normi, od kojih su neke ispod međunarodnih standarda. Postojala je zabrinutost kako to može voditi do ishoda da zemlje EU-a snize svoje vlastite pravne standarde.

"Baš to se dogodilo u Sloveniji, upravo kada je preuzela predsjedavanje EU-om", istaknuo je Dakin.

Novi zakon o azilu stupio je na snagu prošloga petka, nekoliko dana nakon što je Ljubljana preuzela polugodišnje predsjedanje Unijom.

Prema UNHCR-u, Slovenija ima jednu od najnižih rata priznavanja izbjegličkog statusa u Evropi - u posljednje dvije godine taj je status priznat samo za tri tražitelja azila, jednom 2006. i dvojici 2007.

Među glavnim zabrinutostima UNHCR-a jest da se novim zakonom redovni postupci razmatranja zahtjeva za azil sve više zamjenjuju ubrzanima, koji bi trebali biti samo iznimni, za specifične slučajeve. Također se strahuje da novi zakon može voditi do široke primjene pritvora za tražitelje azila, bez obzira na to imaju li posebne potrebe kao što su obitelj i djeca.

Iz sjedišta UNHCR-a u Ženevi u ponedjeljak je izraženo žaljenje zbog ograničavanja prava na azil koja je Slovenija uvela novim zakonom.

UNHCR je upozorio da kod ubrzane procedure, koju novi zakon široko propisuje, tražitelji azila mogu biti vraćeni u državu gdje su im ugrožene slobode ili život.

Također je sa žaljenjem istaknuto, prenosi Hina, kako je tokom procesa pripreme zakona UNHCR uputio Sloveniji brojne komentare i podrobne sugestije od kojih većina nije prihvaćena.