Svijet
0

UNESCO kritikuje Britance da ne čuvaju kulturnu baštinu

FENA
UNESCO je oštro kritizirao Britance zbog navodne nebrige koju iskazuju prema objektima svjetske kulturne baštine na vlastitom tlu, piše Independent u izdanju od ponedjeljka.

Guardian piše da su Ujedinjene nacije zaprijetile britanskim vlastima da će, ukoliko uskoro ne dođe do ozbiljnih promena u njihovom odnosu prema objektima od važnosti za svjetsku kulturnu baštinu koji se nalaze na britanskom tlu, biti primorane da neke od tih građevina proglase za ugrožene.

Među sedam potencijalno ugroženih objekata i spomenika su, između ostalog, neolitsko nalazište u Stonehengeu, srednjovjekovni centar škotskog grada Edinbourgha i tvrđava Tower u Londonu, čiji zidovi potječu iz 13. stoljeća.

Zvaničnici UNESCO-a rekli su Guardianu da su britanskim vlastima uputili najozbiljnije upozorenje, u kome se navodi da je zbog širenja pojedinih putnih pravaca i izgradnje novih infrastrukturnih i stambenih objekata u neposrednoj blizini ovih zdanja njihov "opstanak i utjecaj" doveden u pitanje.

Britanska vlada je, piše Guardian, na optužbe UNESCO-a odgovorila saopćenjem u kome se navodi da će u Britaniji uskoro biti donesen zakon kojim će svi objekti od važnosti za svjetsku kulturnu baštinu dobiti isti stepen zaštite koji danas imaju, recimo, prirodni rezervati.