Svijet
0

UNESCO kritikovao Izrael zbog karikature u Haaretzu

SRNA
Sporna karikatura
Sporna karikatura
Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) kritikovala je objavljivanje karikature u izraelskom listu Haaretz na kojoj premijer Benjamin Netanyahu naređuje pilotima da, nakon napada na Iran, bombarduju kancelariju UNESCO-a.

Portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor rekao je da je UNESCO uručio ambasadoru Nimrodu Barkanu protestno pismo u kojem upozorava da bi ta karikatura mogla "ugroziti živote nenaoružanih diplomata", javlja AP.

Barkan je na protestno pismo ukratko odgovorio da je štampa u Izraelu slobodna.

"Čuli smo da islamisti bjesne zbog navodno uvredljivih karikatura, ali da zvaničnici UN kreću istim putem, to je potpuno nova igra", rekao je Palmor.

Karikatura objavljena prošle nedjelje u listu Haaretz prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako pilotima daje uputstvo da nakon što bombarduju Iran, u povratku gađaju i kancelariju UNESCO-a u Ramali.

Karikatura je objavljena povodom reakcije izraelskog premijera na prijem palestinske države u UNESCO.

Naime, Netanyahu je odmah po prijemu Palestine 31. oktobra oštro kritikovao odluku UNESCO-a i upozorio da će zbog toga biti narušeni napori za obnovu mirovnih pregovora.
UNESCO je juče saopštio da neće preduzeti nove projekte ove godine dok pokušava da riješi situaciju nakon što su SAD najavile da će prekinuti finansiranje agencije jer je primila Palestince u svoje članstvo.

SAD obezbjeđuju jednu petinu godišnjeg budžeta agencije, oko 80 miliona dolara.

UNESCO štiti svjetsku kulturnu baštinu i radi na povećanju pismenosti, pristupa školama za djevojčice i razumijevanju različitih kultura.