Aplikacije i drugim agencijama
0

UNESCO je samo početak za priznavanje Palestine

Sarajevo-x.com
Ibrahim Khraishi
Ibrahim Khraishi
Nakon što su postali punopravni član UNESCO-a, Palestinci namjeravaju podnijeti zahtjev za pridruženje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ibrahim Khraishi, izaslanik Palestine u UN-u, kazao je kako palestinske diplomate pripremaju papire kako bi se pridružili i drugim UN agencijama i međunarodnim organizacijama.

''Sada proučavamo mogućnosti o pristupanju drugim agencijama Ujedinjenih naroda. Naš cilj je pridruživanje i mnogim međunarodnim organizacijama'', kazao je Khraishi.

Dodao je kako će im primjer pristupanja u UNESCO mnogo pomoći u narednim aplikacijama.

''Radimo na tome i ići ćemo korak po korak. Pristupanje UNESCO-u kao jednoj od najvažnijih UN agencija će nam uveliko pomoći i otvoriti nam vrata mnogih drugih organizacija'', kazao je izaslanik Palestine u UN.

Američka administracija ukinula je finansiranje UNESCO-u nakon jučerašnjeg glasanja i primanja Palestine kao punopravne članice ove organizacije. Amerikanci su izričiti kada je riječ o primanju Palestine u UN jer, kako su poručili, koristit će pravo veta sve dok između Palestine i Izraela ne bude postignut potpuni mir.

Članstvo u UNESCO-u bit će velika prednost Palestinaca kada budu podnijeli zahtjev za primanje njihove države u Svjetsku organizaciju za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO). Esther Brimmer, pomoćnica državnog sekretara Amerike, kazala je kako bi primanje Palestine u WIPO imalo ''velike posljedice za američko vodstvo u ovoj organizaciji.''

Fadela Chaib, glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), poručila je kako se svaka punopravna članica UN-a može pridružiti i njihovoj organizaciji.

''Odobravanje novih članova može biti izglasano na godišnjem zasjedanju Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije većinom glasova'', kazala je Fadela Chaib.

Amerika je i u ovom slučaju najveći donator i pristupanje Palestine ovoj organizaciji automatski bi značilo ukidanje velikih izvora finansijskih sredstava.