Svijet
0

UNESCO dodao 19 novih lokacija na listu svjetskog naslijeđa

Klix.ba
Xinjiang Tianshan, Kina
UNESCO je na svoju listu svjetskog naslijeđa, vrhunsko priznanje za spomenike, građevine i prirodne lokacije "od izuzetne univerzalne vrijednosti", dodao 19 novih lokacija.

UNESCO-ov Komitet za svjetsko naslijeđe sastao se u glavnom gradu Kambodže, Phnom Penhu, povodom svoje 37. godišnje sjednice.

U razmatranju su se našle 34 lokacije, a Kina i Italija vodile su na listi sa po dvije lokacije. Ova godina posebno je uzbudljiva za Qatar i Fiji, čije su se lokacije po prvi put našle na ovoj listi. Na listi su se našli: Xinjiang Tianshan (Kina), Mount Etna (Italija), El Pinacate i rezervat biosfere Gran Desierto de Altar (Meksiko), Pješčano more (Namibija), Nacionalni park Tajik (Tajikistan), kitolovačka stanica Red Bay Basque (Kanada), kulturni pejzaž terasa riže Honghe Hani (Kina), historijski spomenici i lokacije u Kaesongu (Sjeverna Koreja), historijski lučki grad Levuka (Fiji), Bergpark Wilhelmshöhe (Njemačka), brdske tvrđave Rajashtana (Indija), palača Golestan (Iran), vile i vrtovi Medicija u Toskani (Italija), sveto mjesto i izvor umjetničke inspiracije Fujisan (Japan), historijski centar Agadez (Niger), drvene crkve u karpatskoj regiji (Poljska i Ukrajina), Univerzitet u Coimbri (Portugal), arheološka lokacija Al Zubarah (Qatar), antički grad Tauric Chersonese i Chora (Ukrajina).

Na UNESCO-voj listi svjetskog naslijeđa nalazi se 981 lokacija iz 160 zemalja, potpisnica Konvencije o svjetskom naslijeđu.