Svijet
0

UNESCO: 2008. međunarodna godina jezika

FENA
Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2008. za međunarodnu godinu jezika, saopćeno je iz Organizacije UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

UNESCO koji je dobio povjerenje da koordinira aktivnosti za ovu godinu, riješen je da kao odgovorna institucija ispuni sve postavljene zadatke.

"Kao faktor socijalne integracije, jezici imaju stratešku ulogu u iskorjenjivanju siromaštva i gladi; u podršci literaturi, učenju i životnoj vještini. Ovi faktori predstavljaju osnov za ostvarenje univerzalnog osnovnog obrazovanja; borbe protiv HIV/SIDE, malarije i drugih bolesti moraju biti u skladu s jezikom populacije", poručio je ovim povodom direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Matsuura je naveo da je zajednički cilj osigurati važnost lingvističke raznolikosti i multilingvizam u obrazovnim, administrativnim i pravnim sistemima, kulturnom izražavanju i medijima, kao i da sajberprostor i tržište budu priznati na nacionalnome, regionalnom i međunarodnom nivou.

Zbog toga UNESCO poziva sve vlade, ostale organizacije Ujedinjenih naroda, socijalne organizacije, obrazovne institucije, profesionalne asocijacije i sva ostala pravna lica da povećaju vlastite aktivnosti radi podsticanja, poštovanja, promocije i zaštite svih jezika, a naročito ugroženih jezika, u svakome individualnom i kolektivnom kontekstu.

"Svejedno je da li će to biti putem inicijative u obrazovanju ili literaturi, preko projekata o zaštiti ugroženih jezika, preko promovcije jezika kao sredstva socijalne integracije ili putem istraživanja povezanosti između jezika i ekonomije, jezika i domaćeg znanja ili jezika i kreativnosti. Najhitnije od svega je širom promovirati ideju o pitanju jezika", ocijenio je Koichiro Matsuura.