Svijet
0

UNDP otvara finansijske podatke za javnost

FENA
Zahvaljujući novootvorenom portalu, javnost sada ima pristup finansijskim podacima koji se odnose na razvojne aktivnosti Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za najnoviji fiskalni period, saopćeno je iz UNDP-a.

Objavljivanje podataka na http://data.undp.org omogućava ljudima da prate tokove pružanja podrške, a vladama zemalja u razvoju pomaže da djelotvornije rukovode tom podrškom.

“UNDP je posvećen transparentnosti i odgovornosti za sve doprinose koje dobija”, kazala je glavna administratorica UNDP-a Helen Clark.

“Osjećaj odgovornosti osigurava da budemo efikasniji u našem radu koji ima za cilj činjenje stvarne razlike u životima ljudi – od borbe protiv siromaštva i širenja prostora za demokratiju, do rada sa vladama na njihovim planovima za održiva i pravedna društva.”

Na portalu se također mogu naći informacije o multipartnerskim trust fondovima koje administrira UNDP.

Dodatne grupe podataka, uključujući detalje o prihodima i rashodima po oblastima djelovanja, bit će dodate tokom narednih 12 mjeseci, u skladu sa svjetskim sporazumima o efikasnosti potpisanim u Akri, Gana, 2008. godine, kada su se razvojne organizacije složile da informacije o pomoći pružaju javnosti na redovan, pravovremen i detaljan način.

Novi portal se pojavljuje prije sastanka sljedeće sedmice u Busanu, Koreja, na kome će predstavnici zemalja u razvoju, zemalja donatora, organizacija civilnog društva i razvojnih organizacija razmotriti napredak nakon sporazuma potpisanih u Akri, i naći načine kako da poboljšaju utjecaj razvojne pomoći i dobiju veću „vrijednost za novac“.