Navi Pillay
0

UN želi više pojedinosti o ubistvu Bin Ladena

FENA
Navi Pillay (Foto: AP)
Navi Pillay (Foto: AP)
Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay pozvala je u utorak uvečer Sjedinjene Američke Države da UN-u dostave više pojedinosti o ubistvu čelnika Al-Qaide Osame bin Ladena i navela da sve protuterorističke operacije moraju poštovati međunarodno pravo.

Ona je također istakla da je čelnik Al-Qaide, koji je ubijen u operaciji američkih specijalaca u gradu Abbottabad u Pakistanu, počinio zločine protiv čovječnosti kao samopriznati organizator "najužasnijih terorističkih akata", uključujući i napade 11. septembra 2001. godine u SAD-u.

Pillay je u saopćenju navela da je oduvijek bilo jasno kako će hvatanje Bin Ladena živog najvjerovatnije biti teško izvesti i podsjetila da su američke vlasti saopćile kako ga namjeravaju uhapsiti bude li to moguće.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je u utorak uvečer da je Bin Laden bio nenaoružan prilikom likvidacije koju su izvršili pripadnici elitnih američkih postrojbi.

"To je bila složena operacija i bilo bi korisno ukoliko bismo znali precizne činjenice o samom ubistvu. Ujedinjeni narodi su naglašavali da sve protuterorističke operacije moraju poštovati međunarodno pravo", navela je Pillay, prenosi agencija Reuters.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder izjavio je ranije u utorak da je zakonita američka operacija u Pakistanu u kojoj je Bin Laden ubijen, a potom preuzeto njegovo tijelo.

"Da je uhvaćen i izveden pred sud, ne sumnjam da bi bio optužen za najteže zločine, uključujući masovna ubistva civila 11. septembra, planski i sustavno izvedena i s moje tačke gledišta ona su predstavljala zločine protiv čovječnosti", istaknula je Pillay, bivša sutkinja UN-ovog Međunarodnog kaznenog suda.