Svijet
0

UN započeo konsultacije iza zatvorenih vrata o Libanu

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda započelo je u ponedjeljak ujutro konsultacije iza zatvorenih vrata radi razmatranja mogućnosti smanjenja nasilja u Libanu, međutim, SAD su saopćile da se odluka može očekivati tek za nekoliko dana.

"Sačekat ćemo povratak delegacije UN-a u region. Mislim da je vrlo značajno da s brzim razvojem događaja, Vijeće sigurnosti ne uradi nešto što bi moglo još više destabilizirati situaciju", izjavio je američki ambasador pri UN-u John Bolton.

Misija, na čijem se čelu nalazi savjetnik generalnog sekretara UN-a Kofi Annana za političke poslove Vijay Nambiar, trebalo bi da se vrati u New York sredinom sedmice, precizirao je Bolton.

Nadamo se da će ta misija informirati Vijeće sigurnosti do četvrtka. To će biti zgodan momenat da se razmotre mjere koje Vijeće treba da poduzme", dodao je on.

U očekivanju, Vijeće treba da razmotri poziv zemalja G8, koje su se sastale u Sankt-Peterburgu i zatražile od Hezbollaha i Izraela da prekinu neprijateljstva i izjasne se za slanje stabilizacionih snaga na lice mjesta.

Annan je u ponedjeljak u Sankt-Peterburgu pozvao na primirje strane u sukobu.

Vijeće sigurnosti bi u ponedjeljak trebalo saslušati iza zatvorenih vrata Jean-Marie Guehennoa, zamjenika generalnog sekretara zaduženog za operacije održavanja mira UN-a, kao i Ibrahima Gambarija, zamjenika generalnog sekretara za političke poslove organizacije, o posljedicama aktuelnog nasilja u Libanu na mandat snaga UN-a (Finul).