Svijet
0

UN: Vrijeme za ozbiljnu akciju u Somaliji

FENA
Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Somaliju Ahmed Oid-Abdullah zatražio je od organizacije Afričke unije da što hitnije popuni mirovne snage u Somaliji, navodeći da četvrtina od planiranih 8000 vojnika ne predstavlja ozbiljnu branu valu nasilja koje je ponovno izbilo u toj siromašnoj istočnoafričkoj državi.

Oid-Abdullah je u ponedjeljak uvečer, obraćajući se ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, objasnio da se o miru u Somaliji trenutno brine oko 1600 vojnika iz Ugande, odnosno daleko manje od ukupno 8000 vojnika koliko se AU obavezala da će poslati u zemlju u kojoj bjesne sukobi između slabih vladinih snaga i preporođenih radikalnih islamista.

Specijalni izaslanik UN-a je također pozvao Vijeća sigurnosti da načini korake ka rješavanju "najstrašnije humanitarne krize" u Africi, navodeći da dosadašnja politika čekanja pozitivnih kretanja nije rezultirala nikakvim poboljšanjima u državi koja se već 16 godina nalazi u pravom haosu.

"Vrijeme je za odluku da li će svjetska organizacija odustati od rješavanja problema u Somaliji i povući humanitarne radnike i snage Afričke unije ili će osmisliti novu strategiju", kazao je posebni izaslanik UN-a upozoravajući da stanje u toj državi predstavlja ozbiljan ispit za kredibilitet svjetske organizacije.

Jednako ozbiljne podatke predstavio je i podsekretar UN-a za humanitarne operacije John Holmes, koji je naglasio da je somalijsku prijestonicu Mogadishu u strahu od borbi koje se vode po ulicama prethodnih mjeseci napustilo oko 600.000 ljudi, odnosno polovina ukupnog broja stanovnika.

Oid-Abdullah je istovremeno, upozorio da Saudijska Arabija ima moralnu dužnost da pomogne u rješavanju problema u Somaliji, s obzirom na to da se ta država brine o tamošnja dva značajna muslimanska svetilišta.

Usprkos želji diplomata da se svjetska organizacija aktivno uključi u rješavanje problema u Somaliji, čini se da takav razvoj situacije nije izvjestan, pošto je odjeljenje UN-a za mirovne misije ocijenilo da sigurnosne prilike ne zadovoljavaju čak ni upućivanje tima stručnjaka koji bi definirao mandat i logističke potrebe takvog poduhvata.

Kako navode diplomati na East Riveru, prenosi Tanjug, jedina moguća opcija za sređivanje stanja u Somaliji je upućivanje ozbiljne i široke mirovne misije, koja bi zauzdala novu pobunu radikalnih islamista u samom Mogadishu.

Početkom godine, susjedna Etiopija je uz pomoć Sjedinjenih Država razbila snage radikalnih islamista na gotovo cijeloj teritoriji Somalije, ali je taj vojni uspjeh bio kratkog daha, nakon što su pobunjenici posljednjih sedmica ponovo preuzeli incijativu i borbe proširili na čitavu teritoriju Mogadisha i još nekoliko mjesta širom države.

Kao jedan od razloga neuspjeha ove operacije, navodi se i činjenica da je lokalno stanovništvo, nezadovoljno raspoređivanjem desetaka hiljada Etiopljana, ponovno počelo pružati podršku radikalnim islamistima - odnosno organizaciji Sahab.