Svijet
0

UN: Vlasti Srbije trebaju priznati rad aktivista za ljudska prava

FENA
Alarmirana satigmatizacijom i neprijateljstvom s kojima su suočeni oni koji rade na poboljšanju ljudskih prava u Srbiji, nezavisna ekspertica Ujedinjenih nacija pozvala je vlasti te zemlje da daju političko priznanje i legitimitet braniocima ljudskih prava i njihovom radu.

"Toj stigmatizaciji branilaca, kojima ih opisuje kao "neprijatelje" zemlje ne suprotstavljaju se izjave podrške državnih vlasti koje bi im dale legitimitet", navodi Hina Jilani, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za pitanje branilaca ljudskih prava, u izjavi za javnost objavljenoj u Beogradu nakon njene posjete Srbiji, javio je AP.

Ona je zatražila od državnih vlasti da odlučno osude napade i kampanje protiv "vibrantne i aktivne" zajednice branilaca ljudskih prava u Srbiji i priznaju značaj njenog rada.

"Specijalna predstavnica je izjavila kako je glavni predmet njene brige neprijateljski stav prema aktivistima za ljudska prava, koji su konstantno pod napadima, uglavnom u medijima. To neprijateljstvo izgleda da je povezano s njihovim radom na tranzicijskom pravosuđu i pravima manjina - pitanjima kojima se neki sektori političkog establišmenta nisu voljni pozabaviti", navodi se u izjavi.

Ona je naglasila da je Srbija zemlja u tranziciji, suočena s izazovima koji proističu iz njene nedavne prošlosti, kao i s onima povezanim s budućnošću, posebno s neizvjesnošću po pitanju statusa Kosova.

"Takvo okruženje usporava napredak zemlje na brojnim frontovima, a posebno na polju ljudskih prava", navodi ona u izjavi.

Jilani je uputila sličan apel vladi bivše jugoslovenske republike Makedonije u izjavi objavljenoj u Skopju nakon njene posjete toj zemlji.

Izvještaji Jilani bit će predstavljeni i predmetom rasprave na Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi u martu iduće godine.