Svijet
0

UN: Vijeće sigurnosti usvojit će rezoluciju o uvođenju sankcija Sjevernoj Koreji

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojit će u subotu poslijepodne po srednjoevropskom vremenu rezoluciju o uvođenju sankcija Sjevernoj Koreji zbog prošlonedjeljne nuklearne probe.

Glasanje u Vijeću sigurnosti gotovo se u potpunosti vremenski podudarilo s naučnom potvrdom sjevernokorejske nuklearne probe, pošto su američki naučnici saopćili da su u uzorku uzetom iz zraka iznad mjesta gdje je proba izvršena "pronađeni preliminarni tragovi radioaktivnosti".

Poslije nedelju dana burne diplomatske aktivnosti, velike sile su se, kako se čini, dogovorile o kaznenim mjerama koje će biti uvedene Sjevernokorejcima.

Prema konačnoj verziji američke rezolucije, Sjeverna Koreja neće moći da trguje projektilima, tenkovima, ratnim brodovima i borbenim avionima, a sankcionirana će biti i trgovina luksuznom robom i tehnologijama koje mogu da se koriste u izradi nuklearnih bombi ili balističkih projektila.

Istovremeno, zabranama putovanja van zemlje i finansijskim sankcijama, koje podrazumijevaju blokade bankovnih računa, bit će pogođeni pojedinci i grupe povezane s raketnim programom.

Novi dokument također osuđuje nedavno izvedenu nuklearnu probu i zahtijeva od Pjongjanga da se odmah bezuvjetno vrati međunarodnim pregovorima o provođenju potpunog moratorija na nuklearne probe koje je Sjeverna Koreja napustila prije dvije godine.

Sjeverna Koreja je odlučnu američku inicijativu u UN-u ocijenila "jednakoj objavi rata".