Svijet
0

UN: Vijeće sigurnosti raspravlja o rezoluciji o Kosovu

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u petak iza zatvorenih vrata održava konzultacije o najnovijem nacrtu rezolucije o Kosovu, na kojima bi se, prema najavama, zavisno od stajališta Rusije trebalo odlučiti hoće li se glasovati o rezoluciji čiji su pokrovitelji Belgija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i SAD.

"Vijeće sigurnosti danas je počelo raspravu o nacrtu rezolucije o Kosovu", kazala je glasnogovornica glavnog tajnika UN-a Michele Montes na brifingu na novinare.

Američki veleposlanik pri UN-u Zalmay Khalilzad ocijenio je ranije kako će rasprava biti "trenutak razjašnjenja o stajalištima Rusije", te najavio mogućnost održavanja zajedničke konferencije za novinare zemalja pokrovitelja rezolucije, na kojoj bi one iznijele planove o budućem statusu Kosova.

Rusija je odbacila i najnoviji nacrt rezolucije, a njezin veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin najavio je veto ako dođe do glasovanja.

Veleposlanik SAD Khalilzad najavio je i mogućnost da se rješavanje pitanja Kosova premjesti iz Vijeća sigurnosti UN-a, u slučaju da Rusija nastavi s protivljenjem rješenju koje podržavaju sve ostale članice Vijeća. Pitanje Kosova u tom bi slučaju najvjerojatnije bilo povjereno Kontaktnoj skupini, ocijenio je za VOA Ted Carpenter iz CATO Instituta u Washingtonu.

Novi nacrt rezolucije predviđa rok od 120 dana za novi krug pregovora Beograda i Prištine, ali ne više i automatsku neovisnost Kosova ako oni ne uspiju, no s njezinim bi usvajanjem prestala važiti rezolucija 1244, čemu se protive Rusija i Srbija.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak će u Washingtonu primiti kosovskog premijera Agima Cekua i predsjednika Fatmira Sejdiua, s kojim će razgovarati o trenutnoj situaciji s rješavanjem statusa Kosova, najavljeno je iz State Departmenta.

Ceku i Sejdiu trebali bi državnoj tajnici Rice predložiti niz koraka koji bi kuliminirali proglašenjem neovisnosti Kosova, piše u petak dnevni list The Boston Globe. Oni bi također trebali tražiti da SAD preuzmu obvezu da će priznati Kosovo kao suverenu državu, te tražiti od Rice pomoć da uvjere u to i ključne europske prijestolnice, navodi list.

Ako SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija pristanu na priznavanje Kosova, najmanje polovica drugih članica EU će im se pridružiti, kao i druge zemlje u svijetu, uključujući mnoge pripadnice Organizacije islamske konferencije (OIC), predviđa The Boston Globe.

Kosovski premijer Agim Ceku predložio je u petak da neovisnost Kosova bude proglašena 28. studenoga, dana koji se na Kosovu obilježava kao Dan albanske zastave, a u susjednoj Albaniji kao Dan neovisnosti. Poslije sastanka s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom, Ceku je rekao da je to samo njegova ideja, a da bi se ona ostvarila potrebna je suglasnost kosovskog pregovaračkog tima te potpora SAD-a kao i nekih zemalja Europske unije.