Svijet
0

UN - Vijeće sigurnosti oštro osudilo Sjevernu Koreju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) oštro je osudilo Sjevernu Koreju zbog testiranja hidrogenske bombe i saopćio da će početi rad na novom nacrtu rezolucije koja će sadržati "dalje kaznene mjere".

Takva odluka donijeta je na vanrednoj sjednici Vijeća, prenosi agencija AFP.

Diplomate UN-a su potvrdile da su u toku razgovori o načinu pooštravanja sankcija koje su već uvedene protiv Sjeverne Koreje kada je prvi put izvršila atomsku probu 2006.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hje osudila je najnoviiji potez Pjongjanga kao "tešku provokaciju" i zatražila snažan međunarodni odgovor.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon zahtijevao je da jSeverna Koreja prestane s bilo kakvim daljim nuklearnim aktivnostima, navodi AFP.

Sjeverna Koreja saopćila je u srijedu da je izvela svoju prvu uspješnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su usljedile osude sa svih strana svijeta.

Vijest o izvođenju probe emitovana je na sjevernokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, a kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga.

"Neka nam 2016. godina počne uz gromoglasni odjek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da cijeli svijet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje", napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Američka vlada smatra da je Sjeverna Koreja izvela nuklearnu probu, izrazivši sumnju u istinitost tvrdnje Pjongjanga da je bio u pitanju prvi test hidrogenske bombe, izjavio je glasnogovornik State Department Džon Kirbi.

Pentagon je, istovremeno, upozorio Pjongjang na moguće posljedice.