Svijet
0

UN: "Velika katastrofa" u Mijanmaru

FENA
Foto: AFP/Democratic Voice of Burma
Foto: AFP/Democratic Voice of Burma
Zvaničnici Ujedinjenih nacija u srijedu su mijanmarsku deltu Irrawaddy pogođenu olujom ocijenili "područjem velike katastrofe", dok su tijela plutala nabujalim vodama a golemi logistički izazovi ometali napore na dostavi pomoći.

Međunarodna pomoć počela je pristizati u tu zemlju jugoistočne Azije, ali je veći dio delte Irrawaddy, gdje je većina žrtava ciklona poginula, ostao odsječen od svijeta.

"Zapravo je cijeli donji dio delte pod vodom", izjavio je Richard Horsey, glasnogovornik UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći sa sjedištem u Bangoku.

On je prognozirao da bi brojka žrtava mogla porasti "dramatično" od posljednje cifre koju su u utorak saopćili mijanmarski zvaničnici, javio je AP.

Humanitarni radnici bili su danas dijelili osnovnu pomoć u regiji, tablete za prečišćavanje vode, mreže protiv komaraca, plastične folije i osnovne medicinske potrepštine. U teško poplavljena područja, međutim, može se stići samo čamcima, kazao je.

"Timovi javljaju o tijelima koja plutaju vodom. To je golemi, golemi problem samo za dostavljanje ove pomoći. To je velika, velika katastrofa s kojom se suočavamo", izjavio je Horsey.

Uz skoro milion ljudi koji su ostali bez doma nakon što je ciklon "Nargis" pogodio zemlju tokom vikenda, međunarodna zajednica se bori da uruči pomoć zemlji kojom vlada vojska, a koja obično nastoji uskratiti pristup stranim zvaničnicima i ograničiti njihov ulazak u unutrašnjost zemlje.

Državna televizija u srijedu je navela izjavu zvaničnika iz Yangona generala Tha Ayeja koji uvjerava ljude da se situacija "vraća u normalu" u određenim područjima pokrajine Karen pogođenim ciklonom.

On je prikazan na televiziji kako se zahvaljuje dobrovoljcima i obilazi selo Naungbo, u bluizini Yangona, gdje je lokalno stanovništvo uklanjalo oboreno drveće kako bi očistilo puteve.