Svijet
0

UN upozorava na "cunami gladi"

FENA
Evropska unija i Japan u srijedu su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog rasta cijena hrane i nafte i složili su se oko okvira za sporazum nakon isteka važenja Protokola iz Kyota o klimatskim promjenama koji bi uključivao ciljne cifre na smanjenju emisije linova s učinkom staklenika.

"Čelnici na samitu uočili su s velikom zabrinutošću rast cijena prirodnih resursa i roba, posebno cijena hrane i nafte, što bi moglo usporiti rast globalne ekomomije i imati negativne posljedice na razvijene i zemlje u razvoju", navode oni u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon samita u Tokiju, javio je Reuters.

"Oni su istaknuli hitnu potrebu bavljenja tim problemom, posebno u svjetlu akutnih posljedica po zemlje u razvoju u naporima da iskorijene siromaštvo", navodi se u izjavi.

Svjetski program hrane UN-a nazvao je rastuće cijene hrane "tihim cunamijem" koji prijeti da gurne više od 100 miliona ljudi na svakom kontinentu u glad.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je na konferenciji za novinare nakon samita da je pad razvojne pomoći drugu uzastopnu godinu u 2007. upozoravajući.

"I kada dodate te negativne trendove koje smo nedavno uočili - nedavni rast cijena hrane - imamo razloga za iskrenu zabrintost", izjavio je Barroso.

"Stoga se također nadamo da možemo mobilizirati globalnu zajednicu na nove dodatne napore u smislu razvojne pomoći, uglavnom u Africi", dodao je on.

U razgovorima u kojima su učestvovali Barroso, japanski premijer Yasuo Fukuda i predsjednik Vijeća EU-a Janez Janša, dvije strane su se također složile oko "krajnje ambicioznog i obavezujućeg međunarodnog pristupa" potrebnog za suočavanje s klimatskim promjenama nakon što važenje Protokola iz Kyota istekne 2012.

Japan insistira na smanjenju emisije plinova postavljenih za industrijske grane poput proizvodnje čelika i cementa, dok se Evropa zalaže za šire uspostavljene ciljeve, ali su u izjavi u srijedu dvije strane istaknule potrebu ostvarenja zajedničkog cilja.

Komentirajući razlike između Japana i EU-a, Barroso je izjavio kako se nada da će samit G-8 u Japanu u julu biti "istinski trenutak napretka" ka postizanju globalnog sporazuma do kraja 2009.

"Veoma je bitno da se složimio oko ciljeva i također smo se složili kako su brojni prijedlozi potrebni za uspješnu borbu protiv klimatskih promjena. Stoga smatramo da ne postoji jedno moguće rješenje koje bi svima bilo dostupno", izjavio je Janša.

Lideri su se također saglasili kako je potrebno brzo i uspješno zaključenje razgovora o liberalizaciji globalnog tržišta pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije i saopćili su da će osnažiti saradnju na polju sigurnosti hrane i ostalih roba, očigledno aludirajući na japansku zabrinutost zbog kineskih proizvoda nakon vala slučajeva trovanja uvoznom hranom u Japanu.

Japan će biti domaćin redovnoga godišnjeg samita G-8 na Hokkaidu, koji će okupiti čelnike iz Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Rusije i Sjedinjenih Država. Evropska unija će također sudjelovati na samitu.