Svijet
0

UN: Ubrzavaju li se klimatske promjene?

FENA
Istraživanje grupe naučnika koji su članovi UN-ovog Panela za klimatske promjene ukazuje da koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi raste za 35 posto brže nego što se do sada vjerovalo.

Autori studije strahuju da će se zbog toga ubrzati klimatske promjene na Zemlji i navode dva razloga za ubrzano gomilanje ugljičnog dioksida.

Prvi je što, kako smatraju, opada sposobnost okeana i šuma da apsorbuju ugljični dioksid koji proizvode ljudi sagorijevanjem fosilnih goriva poput nafte, ugljena i prirodnog plina.

Jedna od naučnica - Corinne Lecourt - kazala je da je riječ o nekoj vrsti začaranog kruga, jer zagrijavanje okeana i promjene pravca iz kojeg pušu vjetrovi dovode do toga da okeani apsorbuju manje ugljičnog dioksida nego do sada.

Sličan mehanizam djeluje i na kopnu gdje suše smanjuju sposobnost šuma da apsorbuju ugljični dioksid koji proizvode ljudi, prenio je BBC.

Drugi razlog za ubrzano gomilanje ugljičnog diokisida je, prema proceni autora studije, nedovoljno djelotvorno korištenje fosilnih goriva u zemljama koje se ubrzano industrijaliziraju.

Oni posebno izdvajaju Kinu, koja koristi velike količine ugljena za proizvodnju struje.