Svijet
0

UN: U svijetu sve manje djece radnika

FENA
Dječiji rad, posebno u njegovim najgorim oblicima, prvi put je u padu širom svijeta, ali još uvijek predstoje ogromni napori da se u potpunosti oslobode rada milioni djece koja su mu sada podvrgnuta, izvijestila je UN-ova Međunarodna organizacija rada (ILO).

Izvještaj ILO-a pod nazivom "Kraj dječijeg rada: dostižan" ocjenjuje kako je, ukoliko bi se smanjivanje dječijeg rada nastavilo ovim tempom, moguće u narednih 10 godina potpuno ukinuti njegove najgore oblike.

UN-ova agencija navodi da je broj djece radnika u svijetu pao za 11 posto između 2000. i 2004. s 246 miliona na 218 miliona. Izvještaj ističe kako je broj djece i mladih u dobi između 5 i 17 godina koji rade opasne poslove pao za 26 posto, na 126 miliona u 2004. sa 171 milion u prethodnoj procjeni.

Izvještaj pripisuje smanjivanje dječijeg rada pojačanoj političkoj volji i svijesti u svijetu, kao i konkretnim akcijama posebno smanjivanju siromaštva i masovnom obrazovanju koji su doveli do svjetskog pokreta protiv rada djece.

Ukazujući na ogromnu brojku djece koja još uvijek rade u svijetu, direktor ILO-a Juan Somavia je u predgovoru rekao da protiv ove ekonomske i socijalne pošasti treba još mnogo toga poduzeti. "Možemo okončati njegove najgore oblike za jedno desetljeće, ne gubeći iz vida konačni cilj okončanja sveg dječijeg rada", dodao je.

Najveći napredak, prenosi Hina, ostvarili su Latinska Amerika i Karibi, a broj ekonomski aktivne djece pao je i u Aziji i na Pacifiku.

U Africi je opala učestalost dječijeg rada, ali je porastao apsolutni broj afričke djece koja rade. Izvjetaj pokazuje kako je podsaharska Afrika sa skoro 50 miliona djece koja rade, što je 26 posto od ukupne dječije populacije, ima najviši omjer ekonomski angažirane djece od bilo koje druge regije u svijetu.