Svijet
0

UN: U borbi protiv terorizma postignut značajan napredak

FENA
U borbi protiv terorizma u svijetu postignut je značajan napredak, uključujući ratifikaciju važnih međunarodnih sporazuma i razmjenu informacija među policijskim i pravosudnim službama, rekao je u srijedu visoki dužnosnik UN-a na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

Iako je rezolucija 1373 jednako aktualna danas kao i kada je usvojena poslije napada na SAD 11. rujna 2001., "većina zemalja u svijetu sada kriminalizira terorizam", kazao je Mike Smith, čelnik Izvršnog direktorata (CTED), UN-ova Protuterorističkog odbora.

Od usvajanja te ključne rezolucije, bilo je stotine ratifikacija važnih antiterorističkih sporazuma, rekao je Smith na konSultacijama Vijeća sigurnosti UN.

"Došlo se do razine bez presedana glede međunarodne razmjene informacija i suradnje među relevantnim agencijama preko državnih granica, s ciljem da se osujete planirane terorističke akcije, te uhite i sude oni koji su upleteni u terorizam", rekao je.

Informirajući Vijeće o djelovanju CTED-a, Smith je kazao kako se upravo dovršava izrada 'Preliminarnih procjena o provedbi' rezolucije 1317 u sve 192 članice UN-a i da je 160 procjena već poslano glavnim gradovima.

Pored toga, CTED će uskoro dovršiti i globalnu studiju o primjeni rezolucije 1373, u kojoj se ocjenjuje kako zemlje u pojedinim regijama i podregijama provode protuterorističke napore i utvrđuju se propusti koje treba otkloniti.

Teroristički napadi u Alžiru u decembru 2007., u kojima je ubijeno 17 pripadnika osoblja misije UN-a, "trijezan su podsjetnik, bez obzira na pozitivne napore koji se kolektivno poduzimaju, da terorizam nastavlja biti ozbiljna prijetnja za sve, i manifestirati se na nove i opasne načine", naglasio je Smith.

CTED je osnovan 2004. kako bi pomogao u provedbi rezolucije 1373 protuterorističkom odboru UN, kojim predsjedava Hrvatska, od početka godine nestalna članica Vijeća sigurnosti UN.

Stalni predstavnik RH pri UN-u Neven Jurica u raspravi je istaknuo "izvrsnu suradnju" Protuterorističkog odbora i CTED-a na čelu sa Smithom, dodajući kako je Hrvatska supokrovitelj rezolucije kojom se mandat CTED-a produljuje do 31. prosinca 2010. i naznačuju iduće glavne aktivnosti Odbora, javila je Hina.

Jurica je izrazio uvjerenje da će s izradom procjene provedbe rezolucije 1373 po zemljama i prateće globalne studije "Protuteroristički odbor i CTED mogu povećati djelotvornost svog nadzora i oživjeti aktivnosti Vijeća sigurnosti UN na tom području".