Svijet
0

UN traži oslobađanje Britanaca, Iran neće suđenje

FENA
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ponovio je u ponedjeljak zahtjev za skoro oslobađanje petnaestero britanskih mornara zatvorenih u Iranu, a istovremeno je i Iran objavio da taj spor treba riješiti diplomatskim putem te da nema potrebe za suđenjem.

Agencije javljaju da je Ban prošle sedmice razgovarao o tom slučaju s iranskim ministrom vanjskih poslova Manouchehrom Mottakijem kad su obojica bila na samitu Arapske lige u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

Prema izvještaju agencije DPA, Ban je rekao da je iranska vlada u "politički osjetljivom razdoblju" zbog sankcija koje joj je UN uveo ne bi li zaustavio razvoj iranskoga nuklearnog programa te da eskaliranje sukoba nije poželjno.

"Zatražio sam od Mottakija da se to pitanje riješi što prije, i to političkim i diplomatskim konzultacijama", rekao je Ban u sjedištu UN-a u New Yorku.

Jedanaestodnevna kriza temelji se na neslaganju oko toga gdje su mornari zarobljeni. Iran tvrdi da su bili u iranskim, a Britanija u iračkim teritorijalnim vodama.

"To se pitanje može riješiti i nema potrebe za suđenjem", rekao je Ali Laridžani, tajnik iranskoga vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti za britansku televiziju Channel 4, a prenosi Reuters.

"Potrebno je izaslanstvo koje će razmotriti taj slučaj... kako bi se razjasnilo jesu li bili u našim teritorijalnim vodama ili nisu. Senzacionalizmom se taj problem neće riješiti", rekao je u intervjuu u Teheranu.

Britanski pristup, traženje pomoći UN-a i Evropske unije radi izolacije Irana Teheran oštro kritizira, a zbog rasta napetosti oko iranskoga nuklearnog programa za deset je dolara skočila i cijena nafte.