Svijet
39

UN traži od Izraela da isplati Palestincima sredstva od poreza

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ujedinjene nacije (UN) u četvrtak zatražile su od Izraela da isplati sredstva koja se od poreza prikupljaju za Palestinsku vlast što je Izrael prekinuo u znak odmazde prema Palestincima jer su pristupili Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Tokom razgovora o Bliskom istoku u Vijeću sigurnosti, pomoćnik glavnog sekretara UN-a za političke poslove Jens Anders Toyberg-Frandzen je kazao da su se Izraelci i Palestinci angažirali u "negativnoj spirali mjera i protumjera". Pozvao ih je da "odustanu od svake akcije koja bi mogla pogoršati podjele".

"Tražimo od Izraela da odmah počne prebacivati sredstva od poreza", kazao je zvaničnik UN-a, javlja agencija AFP.

Izrael je zamrznuo 106 miliona eura poreza sakupljenog za Palestinsku vlast malo prije nego što su Palestinci pristupili ICC-u. Ovo pristupanje će im omogućiti da optuže Izrael za ratne zločine.

Ova sredstva su vitalna za Palestinsku vlast jer predstavljaju dvije trećine njenih vlastitih budžetskih primanja i doprinose isplati plaća za 150.000 dužnosnika.

"Izgleda da nema nade da ćemo se u skoroj budućnosti vratiti mirovnim pregovorima", kazao je Toyberg-Frandzen i "pozvao obje strane da pregovorima dođu do rješenja krize".