Svijet
0

UN traži da Izrael prekine kolektivno kažnjavanje

FENA
Ujedinjeni narodi zatražili su u utorak od Izraela da okonča "kolektivno kažnjavanje" stanovnika Pojasa Gaze, koje je izloženo blokadi već više od mjesec dana.

"Od vitalnog je značaja da Izrael prekine s akcijama kolektivnog kažnjavanja, pretjeranom upotrebom sile i upadima u palestinske zone", izjavio je specijalni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Robert Serry, na seminaru o pomoći Palestincima u Ammanu.

"Izrael bi trebao da omogući dopremanje neophodne hrane stanovništvu Gaze. Osuđujem česta kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući tu i raketne napade na civila", dodao je on, aludirajući na palestinsku raketnu pucnjavu.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u ponedjeljak da će i dalje zadržati blokadu nametnutu Pojasu Gaze. On opravdava blokadu neprestanim ispaljivanem raketa na jug Izraela.

Serry kritikuje ekonomsku situaciju u Gazi gdje stopa siromaštva iznosi 57 posto a nesigurno snabdijevanje pogađa 34 posto stanovništva od 1,5 miliona.

"Moramo raditi na tome da se povrati normalan ekonomski život u Gazi, između ostaloga planiramo i pokretanje nekih UN-ovih blokiranih projekata kao i ponovno otvaranje prijelaznih punktova", rekao je on.