Svijet
0

UN traži 3,8 milijardi dolara za humanitarne krize u 2008.

FENA
Ujedinjene nacije traže 3,8 milijardi dolara kako bi se borile s humanitarnim krizama iduće godine u 24 zemlje, uključujući Sudan, Demokratsku Republiku Kongo, Somaliju i palestinske teritorije.

Sudan je u središtu apela UN-a objavljenog vladama u ponedjeljak. Ujedinjene nacije traže 930 miliona dolara za svoj humanitarni rad u zemlji u kojoj se nemiri i nasilje nastavljaju u regiji Darfura, javio je Reuters.

UN-ov zahtjev za novčana sredstva uključuje još Čad, kao i Ugandu, Zimbabve, Centralnoafričku Republiku i Obalu Slonovače. Svjetska organizacija i njeni partneri također traže sredstva za regiju zapadne Afrike u okviru apela.

Pored humanitarnog apela za 3,8 milijardi dolara, prikupljenog s 188 humanitarnih agencija širom svijeta, UN obično izdaje i "svjež" apel za hitna sredstva nakon prirodnih katastrofa kao što su potresi i poplave.

U 2007. zemlje donatori dale su zajednički 3,3 milijarde dolara za redovna i svježa sredstva koja je tražio UN za svoj humanitarni rad - oko 66 posto od tražene sume, u poređenju sa 63 posto u 2006. i s 55 posto u 2005.

Sjedinjene Države i Britanija su među najvećim donatorima za hitne potrebe u 2007., iako Norveška, Švedska i Irska daju procentualno najviše od svoga bruto domaćeg proizvoda, navode Ujedinjene nacije u saopćenju.