Svijet
11

UN: Sve više smrtnih kazni, a sve manje država koje ih praktikuju

Klix.ba
Protesti protiv smrtnih kazni u Iranu održani u Berlinu (Foto: EPA)
Protesti protiv smrtnih kazni u Iranu održani u Berlinu (Foto: EPA)
U prošloj godini izvršena je smrtna kazna nad 2.466 osoba širom svijeta. Prema podacima Ujedinjenih nacija, to je povećanje od oko 23 posto u odnosu na 2014. godinu.

Kako stoji u izvještaju UN-a, jedni od najvećih egzekutora su pritom Saudijska Arabija i Iran.

Pretpostavlja se da su ove dvije zemlje krive za više od 300 egzekucija. Nedavna masovna egzekucija koju je provela Saudijska Arabija, a koja je uključivala i ubistvo šiitskog imama Nimr al-Nimra dovela je do prekida diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Ispred njih se nalazi jedino Kina, međutim, tačan broj izvršenih egzekucija je nepoznat, s obzirom na to da se radi o državnoj tajni najmnogoljudnije zemlje.

Kako prenosi NY Times, SAD i Irak zaokružuju listu pet zemalja sa najviše izvršenih smrtnih kazni.

Ipak, prema podacima Amnesty Internationala, u posljednjih deset godina veliki broj država ukinulo je ovaj vid kažnjavanja, ukupno 105. Posljednje koje su to učinile su Mongolija i Surinam. Šezdeset drugih država i dalje je zakonski zadržava, ali je nisu praktikovale u protekloj deceniji.

Samo 28 zemalja vratilo je smrtnu kaznu, uglavnom zbog terorističkih prijetnji. Posljednji takav slučaj bio je Pakistan, koji je ponovo uveo najstrožiju kaznu nakon što talibani ubili 130 djece u osnovnoj školi u Peshawaru.

"To je zabrinjavajući paradoks. Iako je broj zemalja koje primjenjuju ovu kaznu u stalnom padu, broj smrti na ovaj način konstantno raste", rekao je Ivan Simonović, asistent UN-ovog generalnog sekretara za ljudska prava.

Prema njegovim riječima, kao glavni izgovor za izvršavanje smrtnih kazni koriste se prekršaji vezani za drogu i terorizam.