Očekuje se rasprava o Iranu
0

UN: Sirija tema diplomatskih sastanaka

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Svjetski lideri u utorak su se okupili u New Yorku radi zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kojim će vjerovatno dominirati sirijska kriza, iako to pitanje nije zvanično na dnevnom redu zasjedanja.

Također se očekuje da se rasprave usmjere na iranski nuklearni program i sporni antiislamski film koji je izazvao proteste protiv SAD-a širom muslimanskog svijeta.

Američki predsjednik Barack Obama usmjerit će se na bliskoistočna pitanja tokom jednog od uvodnih govora u utorak.

Njegovo obraćanje dolazi šest sedmica uoči američkih predsjedničkih izbora.

"To, međutim, neće biti smatrano predizbornim govorom", saopćio je portparol Bijele kuće Jay Carney.

"Očekujem da predsjednik govori o nedavnim nemirima u muslimanskom svijetu i u širem kontekstu o demokratskim promjenama u arapskom svijetu", izjavio je Carney.

Sirijska 18-mjesečna kriza nije zvanično na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a, ali će se njome vjerovatno baviti nekoliko govornika, među kojima su generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon, francuski predsjednik Francois Hollande i katarski šejh Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Hollande će, u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini, također pozvati na podršku slanju međunarodnih snaga u zapadnoafričku državu Maakli koje bi pomogle u protjerivanju islamskih militanata koji su zauzeli sjever zemlje.

Vijeće sigurnosti UN-a nije bilo u stanju da postigne sporazum o Siriji, a u ponedjeljak je mirovni posrednik UN-a Lahdar Brahimi upozorio da je situacija "izuzetno teška i da se pogoršava".

Predsjednik SAD-a Obama u svom govoru također će ponoviti upozorenje da se Iranu ne dopusti da stvori nuklearno oružje.

On je, međutim, odbacio pozive izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da Washington postavi "crvene linije" za Teheran. Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen u civilne svrhe.