Svijet
0

UN šalje "plave kacige" u Sudan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju o slanju 4.200 "plavih kaciga" iz Etiopije u spornu sudansku oblast Abyei, koja se nalazi na granici između sjevernog i južnog dijela zemlje, u pokušaju da ublaži napetosti uoči proglašenja neovisnosti juga Sudana 9. jula.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti jednoglasno je usvojilo rezoluciju o slanju mirovnjaka koji će nadgledati povlačenje vojnika Sjevernog Sudana koji su 21. maja okupirali Abyei, prisiljavajući više od 100.000 ljudi da izbjegnu na jug, prenijela je agencija France Presse.

Sjever i jug Sudana se spore oko Abyeija, a 20. juna u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi, uz posredovanje Afričke unije, postignut je mirovni sporazum o demilitarizaciji te teritorije.

Sudanski ambasador u UN-u Daffa-Alla Elhag Ali Osman izjavio je da će se snage Sjevera povući čim stignu etiopske mirovne snage.

Rezolucijom je također predviđeno da Prijelazne snage sigurnosti UN-a za Abyei (UNISFA) štite civile i "zaštite oblast Abyeija od upada neovlaštenih elemenata", naveo je AFP.

Sjever i jug Sudana su do 2005. godine vodili građanski rat koji je trajao dva desetljeća i u kojem je poginulo dva miliona ljudi.

Prema mirovnom sporazumu, koji je sklopljen 2005. godine, u januaru je održan referendum na kome su stanovnici Juga odlučili se otcijepe od Sjevera.

Stanovnici Abyeija nisu sudjelovali na referendumu jer se dvije strane nisu mogle dogovoriti ko treba imati pravo glasa.