Svijet
0

UN: SAD i evropski predlagači odustali od rezolucije o Kosovu

FENA
Sjedinjene Države i evropske članice Vijeća sigurnosti UN u petak su povukle nacrt rezolucije o Kosovu suočene s izglednim vetom Rusije, te najavile da će umjesto toga inicirati novi krug pregovora između Beograda i Prištine pod okriljem Kontaktne skupine za Kosovo.

"Za žaljenjem moramo utvrditi kako je bilo nemoguće osigurati podršku za takvu rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN. Zbog toga stavljamo raspravu o rezoluciji na čekanje", izjavio je francuski veleposlanik pri UN-u Jean Marc Sabaliere u ime predlagača - SAD, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Belgije - nakon konzultacija u Vijeću održanih u petak.

Sabaliere je ponovio američko-evropsku podršku za prijedlog posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo, te istaknuo kako "on treba biti podloga za svaku buduću raspravu".

Umjesto daljnih pokušaja da se budući status Kosova utvrdi rezolucijom Vijeća sigurnosti UN, što Rusija blokira od marta, zapadne zemlje će pokušati inicirati novi krug pregovora čelnika Srbije i Kosova, pod okriljem Kontaktne grupe za Kosovo u kojoj su SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Rusija.

Amabasador SAD Zalmay Khalilzad kazao je kako bi pregovori pod okriljem Kontaktne grupe trebali trajati 120 dana, kao što je predviđao i nacrt rezolucije koju je Rusija zaustavila prijetnjom veta.

"Novi proces vodit će Kontaktna grupa, u kojoj je i Rusija ali bez prava veta. Bit će to novi proces koji nije podložan vetu", rekao je Khalilzad izražavajući nadu da će na novim pregovorima "strane doći do sporazuma".

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je kako je Rusija na konzultacijama dala do znanja da nije spremna glasati za novu rezoluciju o statusu Kosova, niti ostati suzdržana, što je, iako neizrečeno, na stolu ostavilo samo treću soluciju a to je veto.

Komentirajući zajedničku izjavu predlagača rezolucije, koju je pročitao ambasador Sabaliere, Čurkin je kazao "izgleda da su naši partneri u Vijeću i supredlagači rezolucije pozitivno reagirali na taj stav, što će nam omogućiti pokretanje učinkovitih pregovora Beograda i Prištine".

Naglasio je kako se Rusija protiv rezoluciji jer je ona suprotna međunarodnom pravu i krši načelo zaštite teritorijalnog integriteta zemalja članica UN-a. Također je dodao kako je "postojala jaka politička motivacija da se ne nagrađuju agresivne separatističke tendencije"...na uštrb međunarodnog prava i stabilnosti Balkana, kao i međunarodne stabilnosti, javila je Hina.

Britanski ambasador Emyr Jones Parry, na pitanje zašto zapadne zemlje nisu išle na glasanje i dovele Rusiju u situaciju da mora uložiti veto, kazao je "nismo htjeli veliku dramu, koja bi mogla imati posljedice u regiji".

Originalna rezolucija o Kosovu predstavljena u martu ove godine, modelirana je prema planu posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija o "nadgledanoj nezavisnoti", predloženom nakon što 13-mjesečni direktni pregovori Beograda i Prištine nisu dali nikakvih rezulata. Nacrt rezolucije od tada je prošao kroz pet modifikacija, s terminoloških ublažavanjima kojima se izlazilo u susret zahtjevima Rusije, na način da je u posljednjem nacrtu izostala i nezavisnost Kosova kao konačni rezultat procesa, no Moskva je ostala dosljedno protiv njezinog usvajanja.

Nastavljanje napora za rješavanje statusa Kosova, sada pod okriljem Kontaktne grupe, naći će se na dnevnom redu razgovora američke državne tajnice s kosovskim premijerom Agimom Cekuom i predsjednikom Fatmirom Seidiuom u ponedjeljak u Washingtonu.