Svijet
0

UN razmatra uvođenje embarga na oružje Zimbabveu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije koja predviđa uvođenje embarga na oružje Zimbabveu, kao i zamrzavanje sredstava i zabranu putovanja predsjedniku te zemlje Robertu Mugabeu i njegovim saradnicima.

Pravni stručnjaci Vijeće sigurnosti proučavaju nacrt, a glasanje o njemu može se očekivati naredne sedmice, izjavio je američki ambasador u UN-u Zalmay Khalilzad, prenosi agencija DPA.

Ambasador Khalilzad je dodao kako kriza u Zimbabveu predstavlja izazov za Vijeće sigurnosti koje treba insistirati na poštovanju demokratskih i fer izbora.

"Došlo je do krize legitimiteta koja utiče ne samo na narod Zimbabvea već i na vijelu regiju, ali i na kredibilitet Vijeće sigurnosti", rekao je Khalilzad.

U nacrtu rezolucije se traži da Vijeće osudi odluku Mugabea da nastavi s održavanjem drugog kruga izbora za predsjednika zemlje usprkos pozivima na odgađanje i nasilju koje je obilježilo izjašnjavanje birača u toj zemlji na jugu Afrike.

Mugabe je u nedelju započeo šesti mandat na mjestu šefa države nakon što je izborna komisija proglasila njegovu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u petak.

Mugabe, koji je na čelu Zimbabvea otkad je ta zemlja stekla nezavisnost prije 28 godina, bio je praktično jedini kandidat na tim izborima jer se opozicijski lider Morgan Tsvangirai povukao zbog nasilja nad njegovim pristalicama.

Nacrtom rezolucije se također traži da Mugabe odmah počne politički dijalog sa svim strankama kako bi bilo ostvareno mirno rješenje koje će "odraziti volju naroda izraženu na izborima 29. marta", kada je u prvom krugu pobijedio Tsvangirai, vođa opozicijskog Pokreta za demokratske promjene (MDC).

U nacrtu dokumenta je također zatraženo da bude spriječena direktna ili indirektna prodaja, ili transfer oružja svih vrsta i vojne opreme Zimbabveu.