Svijet
0

UN radi na ugovoru o trgovini oružjem

FENA
Ujedinjene nacije su odlučile početi rad na međunarodnom ugovoru o trgovini oružjem, koji bi trebalo da spriječi dotok naoružanja u ratne zone.

Procjenjuje se da postojeće mjere kao što su kontrola nad izvozom oružja i embargo na prodaju naoružanja ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Zahvaljujući ekonomskoj globalizaciji, naprimjer, firma čije je sjedište u državi koja striktno primjenjuje ograničenja na izvoz oružja danas može otvoriti pogon u nekoj drugoj zemlji u kojoj zakoni ili njihova primjena nisu toliko strogi.

Novi ugovor bi trebalo da spriječi takve pojave. Taj dokument bi također zaustavio prodaju oružja siromašnim zemljama čije vlade velike sume novca troše na uvoz naoružanja i time otežavaju ekonomski razvoj.

Jedino su Sjedinjene Države glasale protiv pokretanja mehanizma za usvajanje takvog sporazuma, dok su Rusija i Kina, koje su kao i SAD veliki izvoznici oružja, bile uzdržane. Veliki evropski izvozni naoružanja, Britanija, Francuska i Njemačka, bili su među 139 zemlja koje su glasale za donošenje sporazuma.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija sada je dužan da u roku od godinu dana sačini prijedlog međunarodnih standarda u trgovini oružjem.

Jedan od izvještača BBC-a iz svjetske organizacije ukazuje međutim da će usaglašavanje toga sporazuma vjerovatno trajati godinama.

Oranizacije za ljudska prava pozdravile su odluku da se pokrene procedura donošenja takvog ugovora.