Svijet
0

UN produžio mandat svoje misije u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija produžilo je u četvrtak za jednu godinu mandat svoje Misije za pomoć Iraku (UNAMI), ali je iračke lidere pozvalo da požure s formiranjem vlade.

Petnaest članova Vijeća sigurnosti jednoglasno je usvojilo rezoluciju, koju su podržali SAD, Velika Britanija, Japan i Turska, a koja produžava za jednu godinu mandat UNAMI-ja koji ističe 31. jula 2011.

Vijeće sigurnosti je izrazilo namjeru da ponovo razmatra mandat "za 12 mjeseci ili ranije, ako to zatraži iračka vlada", javio je AFP.

Vijeće je također pozvalo iračke lidere da brzo formiraju vladu "koja odražava volju i suverenitet iračkog naroda i njegovu težnju da Irak bude jak, nezavisan, ujedinjen i demokratski".

Opći izbori održani 7. marta nijednoj formaciji nisu dali mogućnost da vlada sama, a Iračani još uvijek čekaju da saznaju ime svoga budućeg premijera, kao i sastav vlade.

Irački blok, koji predvodi bivši šef vlade Iyad Allawi, osvojio je 91 od 325 mjesta u novom parlamentu, pobijedivši Listu za pravnu državu dosadašnjeg premijera Nurija al-Malikija koji je dobio 89 mjesta.

Maliki se poslije izbora udružio s Iračkim nacionalnim savezom, listom religioznih šiita, koja je na trećem mjestu sa 70 mjesta.