Suša i glad
0

UN pozvao da se poveća pomoć Somaliji

FENA
Šef Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres pozvao je u utorak na veću humanitarnu pomoć Somaliji kako bi se izbjegao odlazak njenih stanovnika.

"Mi već pomažemo više od 800.000 somalskih izbjeglica u susjednim zemljama, ali ne treba da nam cilj bude isprazniti Somaliju od stanovnika", izjavio je Guterres za štampu.

Šef UNHCR-a je govorio povodom posjete malom izbjegličkom kampu u Qansahaleyu, na periferiji Doolowa, na somalskom jugozapadu, na granici s Etiopijom.

Doolow je glavni prelaz za Somalce iz regija Bay, Bakool I Gedo koji bježe od suše prema Etiopiji, koja je već primila 120.000 izbjeglica.

"Naš je cilj doprinijeti stvaranju uvjeta da Somalci žive u Somaliji i da se somalske izbjeglice, kada za to bude mogućnosti, vrate sigurno svojim kućama ", kazao je Guterres.

UNHCR je u utorak dijelio pakete u kojim se nalazi šator, kuhinjsko posuđe i pokrivači.

Na terenu je Program svjetske hrane dijelio energetske biskvite za porodice i dodatke hrani za djecu koja pate od pothranjenosti.

Suša je pogodila 12 miliona ljudi na Afričkom rogu, u Somaliji, kao i na sjeveru Kenije, u Džibutiju, Etiopiji i Eritreji.