Svijet
0

UN: Policija u Keniji upotrebila prekomjernu silu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Specijalna misija Ujedinjih nacija za ispitivanje sukoba nastalih poslije izbora u Keniji saopćila je srijedu da je kenijska policija upotrijebila prekomjernu silu i kako je odgovorna za ubistvo najmanje 123 osobe u toj afričkoj zemlji.

Ured visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) saopćio je u Ženevi da je dobio informaciju kako je kenijska policija koristila prekomjernu silu u mnogim dijelovima zemlje, uključujući prijestoničku sirotinjsku četvrt Kibera, zatim Eldoret i Kisumu, što je dovelo do brojnih ubistava i ranjavanja, prenijela je agencija DPA.

U izvještaju piše da se samo jedan kenijski zvaničnik nalazio pod istragom zbog brutalnosti u vrijeme pisanja izvještaja, uz ocjenu da "disparitet šalje jasnu poruku javnosti o nekažnjenosti policijskog neprimjerenog ponašanja".

U istom izvještaju se dodaje da se nekažnjenost nije odnosila samo na policijske snage.

Tim UN-a proveo je tri sedmice u 15 najgroženih kenijskih oblasti a od 6. do 28. februara intervjuirao je 188 žrtava i svjedoka nasilja koji su uslijedili nakon izbora koji su u Keniji održani 27. decembra prošle godine.

Pripadnici tima su također razgovarali s vladinim i opozicijskim strankama, agencijama za primjenu zakona, nevladinim organizacijama, agencijama UN-a i drugim relevantnim sagovornicima.

U Keniji je u sukobima koji su izbili nakon predsjedničkih izbora ubijeno više od 1.200 ljudi, na hiljade ih je povrijeđeno a više od 300.000 napustilo je svoje domove, dok je oko 42.000 domova i radnji opljačkano ili uništeno.