Svijet
0

UN podržao Gruziju u pogledu prava izbjeglica

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom podržava prava gruzijskih izbjeglica i raseljenih osoba da se vrate u Abhaziju, koja se otcijepila od centralne vlade u Tbilisiju.

Generalna skupština UN-a, najviše tijelo svjetske organizacije u kojoj su 192 države članice, izglasala je u četvrtak uvečer sa 14 prema 11, uz 105 uzdržanih, rezoluciju koja priznaje "pravo povratka u Abhaziju i Gruziju svim izbjeglicama i interno raseljenim osobama i njihovim potomcima, bez obzira na nacionalnost".

Rezolucijom su Ujedinjene nacije pozvane da uzme u obzir "dugotrajne sukobe u regiji GUAM-a i njihov uticaj na međunarodni mir i razvoj", prenijela je njemačka novinska agencija DPA.

Četiri države članice ZND-a - Gruzija, Ukrajina, Azerbajdžan i Moldavija - osnovale su GUAM grupu s namjerom stvaranja protuteže ruskoj dominaciji u regiji.

U rezoluciji se poziva na očuvanje prava svojine izbjeglica i raseljenih osoba iz Abhazije, uključujući i žrtve, kako je izviješteno, "etničkog čišćenja".

Pored Sjedinjenih Država, među zemljama koje su glasale za rezoluciju su Rumunija, Poljska, Ukrajina, Slovačka, Mađarska, Latvija, Estonija, Litvanija, Albanija, Gruzija i Moldavija.

Među članicama koje su glasale protiv su Rusija, Venecuela, Sirija, Sudan, Mijanmar, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Indija i Iran.

Obraćajući se Generalnoj skupštini, ambasador Ukrajine u UN-u Jurij Sergejev je rekao da je Rusija nastavila sa "zloglasnom tradicijom ubacivanja separatizma u regiju GUAM-a".

"Izvjesna sila nam stavlja do znanja da su nedavne tenzije oko Abhazije i teritorijalnih pretenzija prema Ukrajini rezultat odluke o pitanju Kosova", rekao je Sergejev, i to nazvao "opasnom insinuacijom".

Pojedine organizacije na Krimu i jugoistoku Ukrajine u kojima mnogi stanovnici govore ruski jezik prijete da će otcijepiti te teritorije ako se vlasti u Kijevu opredijele za ulazak u NATO.

Ambasador Azerbejdžana Agšin Mehdijev je osudio "agresivni separatizam" na teritoriji članica GUAM-a, a ambasador Gruzije Irakli Alasanija je kazao kako su ljudska prava kao izbjeglicama i ratom razmještenih osoba uskraćena za 500.000 Gruzijaca.

Nagorni Karabah, teritorija koju u okviru Azerbejdžana nastanjuju pretežno Armeni, od početka 1990-tih se oružanom borbom otcijepila od vlasti u Bakuu.

Od Gruzije se uz Abhaziju početkom 1990-tih osamostalila i Južna Osetija, još jedna pokrajina u kojoj većina stanovnika govori ruski jezik.