Svijet
0

UN-ove mirovne snage u Liberiji optužene za seksualno iskorištavanje djevojčica

FENA
Humanitarni radnici i mirovnjaci Ujedinjenih naroda, te učitelji seksualno iskorištavaju liberijske djevojčice i do osam godina života u zamjenu za novac, hranu ili usluge, prijeteći naporima na obnovi zemlje razorene ratom, navodi se u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

U izvještaju organizacije Save the Children UK navodi se kako su muškarci na vlasti iskorištavali alarmirajući broj djevojčica u izbjegličkim logorima i šire, ponekad čak i za bocu piva, vožnju vozilom ili gledanje filma.

"Ovo se ne može nastaviti. Muškarci koji koriste poziciju vlasti kako bi iskoristili ranjivu djecu moraju biti prijavljeni i smijenjeni", izjavila je izvršna direktorica Save the Children UK, Jasmine Whitbread, javio je Reuters.

Ona je potvrdila da su mnogi roditelji upućeni u prostituciju svoje djece, ali su to prihvatili zbog siromaštva u kojem žive.

Mora se učiniti više kako bi se pomoglo djeci i njihovim porodicama da zarade za život bez ovakvih očajničkih poteza", kazala je.

U dokumentu na 20 stranica navodi se kako je lokalno stanovništvo javilo o seksualnom iskorištavanju od mirovnjaka na svakoj lokaciji na kojoj je smješten kontingent mirovnih snaga UNMIL-a, stavljajući u prvi plan kontinuirano seksualno zlostavljanje od UN-ovih snaga.

Navodi o seksualnom zlostavljanju kompromitirali su UN-ove operacije u Liberiji, Obali Slonovače, na Haitiju, a posebno u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je Svjetska orhganizacija optužila članove svoje najveće mirovne misije za silovanja, pedofiliju i davanje djeci hrane ili novca u zamjenu za seks.

UN-ove snage u Liberiji saopćile su o osam slučajeva seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja u kojima je umiješano UN-ovo osoblje od početka 2006. Jedan od tih slučajeva je riješen i član osoblja UN-a je suspendiran.