'Nerazjašnjene okolnosti smrti'
0

UN-ova istraga nije utvrdila uzrok smrti Muamera Gadafija

FENA
Trenutak kada je Gadafi zarobljen
Trenutak kada je Gadafi zarobljen
UN-ova komisija o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava u Libiji nije mogla utvrditi uzroke smrti bivšeg vođe Muamera Gadafija i njegovog sina Muatasima.

Međunarodna istražna komisija o Libiji zaključila je u jednom izvještaju objavljenom u petak da su pukovnik Gadafi i njegov sin, koje su 20. oktobra odvojeno zarobili borci iz Misrate, ubijeni malo nakon toga pod nerazjašnjenim okolnostima.

"Iako ranjeni, oni su bili živi u vrijeme hapšenja, a umrli su nakon što su ih zarobili revolucionarni borci“, piše u jednoj verziji još neobjavljenog izvještaja do kojega je došla agencija AFP.

“Komisija ne može potvrditi da je smrt Muamera Gadafija nelegalno ubistvo i traži dodatnu istragu”, dodaje se u izvještaju.

Libijske vlasti su odbile komisiji pristup izvještaju o autopsiji pukovnika Gadafija, dodaje se u tekstu, napominjući da ljekaru komisije nisu dovoljne slike tijela da bi utvrdio uzrok smrti.

Okolnosti smrti libijskog vođe su stvorile polemiku u Libiji budući da su vlasti uvjeravale da je poginuo u unakrsnoj vatri, dok je nekoliko drugih izvora spominjalo samovoljno pogubljenje.

Bez obzira na uzroke smrti, izvještaj ocjenjuje da izlaganje javnosti tijela dvojice ljudi nekoliko dana “predstavlja kršenje međunarodnog običajnog prava”.