Svijet
0

UN: Otmice djece nova ratna taktika ekstremističkih grupa

FENA
Masovna otmica djece postala je nova ratna taktika naoružanih ekstremističkih grupa kao što su organizacija Islamska država i Boko Haram, izjavila je u srijedu Leila Zerrougui, specijalna predstavnica UN-a za djecu i oružane sukobe.

"Masovne otmice žena i djece postale su ratna taktika koja se koristi na sistematski način radi teroriziranja, potčinjavanja i ponižavanja čitavih zajednica", objasnila je Zerrougui prilikom razgovora u Vijeću sigurnosti o sudbini djece u ratovima.

"Oteta djeca se koriste kao vojnici, ljudski štit, seksualni robovi ili za izvršenje samoubilačkih napada", dodala je ona. "Ove masovne otmice su sve češće i ja pozivam Vijeće da pokloni pažnju ovom uznemirujućem fenomenu".

Nigerijska grupa Boko Haram otela je u aprilu 2014. godine 276 učenica u Šiboku, u Nigeriji. Pedeset i sedam djevojčica je uspjelo da pobjegne, ali 219 se smatraju nestalim.

Zerrougui je sugerirala Vijeću da "aktivira načine pritiska" kojim raspolaže nad naoružanim grupama.

"Osim vojnog pritiska, ne treba zanemariti važnost sudskog pritiska i sankcije", podsjetila je ona.

Prema podacima koje je iznio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, oko 230 miliona djece žive u zemljama i zonama sukoba, a 15 miliona ih je "direktno ugroženo nasiljem".