Svijet
0

UN osuđuje teško kršenje ljudskih prava u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillary osudila je u petak "teško kršenje ljudskih prava" u pojasu Gaze i zatražila nezavisnu istragu o počinjenim zločinima od početka izraelske ofanzive.

Na specijalnoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a o Gazi, održanoj u Ženevi, Pillary je ocijenila da su rakete ispaljene iz pojasa Gaze na Izrael "neprihvatljive", a odgovor izraelske vojske "nedopustiv" utoliko jer je u tim napadima gađano civilno stanovništvo.

"Nezavisne i javne istrage moraju se voditi tako da se identificiraju počinjeni zločini i zatraži odgovornost za njih", kazala je Pillary precizirajući da bi istragu trebalo voditi u Izraelu i na palestinskim teritorijima.

"Podsjećam da kršenja ljudskih prava mogu predstavljati ratne zločine za koje se može snositi lična odgovornost", upozorila je ona.

Pillary podsjeća da su zaraćene strane bile dužne voditi računa, prema međunarodnom zakonu, o zbrinjavanju ranjenika, zaštiti vozila hitne pomoći, bolnica i medicinskog osoblja.

Ova bivša južnoafrička sutkinja posebno dovodi u pitanje izraelske napade na "UN-ove lokacije koje su jasno pokazivale gdje su sklonjeni civili", a u tim napadima su ubijeni deseci osoba.

"Raspored svih UN-ovih lokaliteta bio je dostavljen izraelskim vlastima, ali uprkos tomsaznanju, Izrael je prkosio i zanemario zahtjev o zaštiti UN-a", rekla je ona.