Dvogodišnji sukobi
0

UN osudio neuspjeh Vijeća sigurnosti zbog sirijskog slučaja

FENA
Visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navy Pillay kritizirala je u ponedjeljak u Ženevi neuspjeh Vijeća sigurnosti da iznese sirijski slučaj pred Međunarodni sud pravde, a predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić osudio je "krvoproliće".

"Međunarodna zajednica dvije godine nije uspjela da prekine krvoproliće", kazao je Vuk Jeremić otvarajući glavnu godišnju sjednicu UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

"Prekid sukoba bi trebalo da bude naš prioritet. Zatim bi trebalo da uslijedi politički proces koji bi omogućio građanima Sirije da slobodno odrede kurs svoje političke budućnosti", kazao je on.

On je, osim toga, uputio "humanitarni apel" stranama u "sirijskom građanskom ratu" da "odmah" prekinu sukobe u kojim je za dvije godine bilo 70.000 mrtvih, prema podacima UN-a.

Navy Pillay je naglasila da Međunarodni kazneni sud ne može intervenirati, ako se tužena država nalazi među 122 države potpisnice Rimskog statuta.

"Vijeće sigurnosti do sada nije imalo uspjeha što se tiče Sirije, uprkos izvještajima iz mog ureda, međunarodne istražne komisije o Siriji, organizacija civilnog društva" o zločinima i kršenjima ljudskih prava", izjavila je Navy Pillay.

Grupa od 57 zemalja, koju predvodi Švicarska, zatražila je 14. januara u pismu upućenom Vijeću sigurnosti UN-a da se obrati Međunarodnom kaznenom sudu.