Usvojene rezolucije
0

UN osudio Izrael, SAD protiv

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojilo je u srijedu tri rezolucije u kojima se osuđuje Izrael zbog politike na okupiranim palestinskim i sirijskim teritorijima, ali su Sjedinjene Države glasale protiv.

U rezoluciji koja govori da su izraelske snage na palestinskim teritorijima ozbiljno kršile ljudska prava traži se da Izrael okonča okupaciju zemlje što ju je osvojio 1967. godine. Dokument je usvojen sa 31 glasom za, devet protiv i sedam uzdržnih u Vijeću od 47 članova.

U rezoluciji se također traži da Izrael prestane ciljanje palestinskih civila i sustavno uništenje njihovoga kulturnog naslijeđa, zaustavi sve vojne operacije diljem palestinskih teritorija i ukine blokadu pojasa Gaze, javlja Reuters.

Sjedinjene Države i Evropska unija su se usprotivile rezoluciji, naglasivši da nije uravnotežena. Druga rezolucija poziva na obustavljanje izgradnje svih naselja na okupiranim teritorijima i evakuaciju postojećih, a usvojena sa 45 glasova, uz podršku EU-a, dok se SAD jedini usprotivio.

U trećem dokumentu se osuđuje Izrael za sustavno narušavanje prava naroda okupirane Golanske visoravni. Sjedinjene Države su glasale protiv, a 15 zemalja, među kojima i neke članice EU-a, suzdržale su se.

Sjedinjene Države su ocijenile da rezolucije neće doprinijeti miru.

Danas će, kako se očekuje, biti usvojena još jedna rezolucija koja poziva da se plati odšteta Palestincima koji su pretrpjeli gubitke tokom izraelske ofanzive na pojas Gaze krajem 2008. i početkom 2009. godine.