Svijet
0

UN optimističan u vezi s ujedinjenjem Kipra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda Lynn Pascoe izjavio je u srijedu u Nikoziji da je ohrabren naporima grčkog i turskog dijela Kipra na ujedinjenju otoka podijeljenog prije 34 godine.

"Postoji vrlo pozitivan osjećaj ovdje na Kipru", rekao je zamjenik generalnog sekretara za političke poslove UN-a na konferenciji za štampu održanoj nakon trodnevne posjete ovom otoku.

"Mislim da su Kiprani u pravu ako od nas mnogo očekuju. Ja sam ohrabren i prenijet ću to generalnom sekretaru", nastavio je on.

"Izvještaj generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i Vijeću sigurnosti bit će pozitivan i optimističan", dodao je ovaj zvaničnik.

Ovaj diplomat boravio je na Kipru kako bi "utvrdio na koji način UN može pomoći u naporima da se dođe do rješenja".

Prošle sedmice je Ban Ki-moon pozdravio odluku novog kiparskog predsjednika Demetrisa Christofiasa i čelnika Republike Sjeverni Kipar Mehmeta Alija Talata o pokretanju pregovora o ujedinjenju otoka krajem juna, nakon toliko godina blokade.

"Iskreno se nadamo da će ovaj period od naredna tri mjeseca dovesti do pregovora u cilju iznalaženja rješenja", rekao je Pascoe.

"Znamo svi da rješenje neće biti lako, to zahtijeva ogroman posao i kompromis, ali vjerujem da će obje strane, uz našu pomoć, uspjeti da to postignu", dodao je on.

Pascoe je u srijedu razgovarao s Christofiasom prije nego je prešao tampon zonu između Juga i Sjevera kako bi se sastao sa Talatom.

On je također potvrdio da se stvari odvijaju dobro vezano za otvaranje prijelaznog punkta u centru Nikozije, posljednjeg na svijetu podijeljenoga glavnoga grada.

Jedan diplomatski izvor, koji je želio ostati anoniman, objavio je da bi glavna ulica Ledra, simbolična arterija staroga grada, mogla biti otvorena u četvrtak.

Pascoe sljedeće sedmice odlazi u Atrinu i Ankaru.