Svijet
0

UN odbacuje Galbraithove tvrdnje

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Ujedinjene nacije su odbacile tvrdnje svoga nedavno smijenjenoga visokog dužnosnika u Afganistanu Petera Galbraitha da je misija svjetske organizacije u toj zemlji tokom nedavno održanih predsjedničkih izbora favorizirala aktuelnog predsjednika Hamida Karzaija.

Galbraith je smijenjen prošle sedmice nakon što je svoga pretpostavljenog Kaija Eidea optužio da je "zažmirio" pred mahinacijama koje su Hamida Karzaija dovele do pobjede na izborima održanim u augustu.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija Farhan Haq je izjavio da je početak javne debate o kredibilitetu misije UN-a u Afganistanu "veoma nesretan razvoj događaja", prenio je BBC u utorak.

Optužbe za široko rasporostranjene mahinacije tokom glasanja odgodile su proglašenje pobjednika izbora.

Glavni rival predsjednika Karzaija na nedavnim izborima također je postavio pitanje neutralnosti Ujedinjenih nacija nakon što je bivši zvaničnik UN-a Peter Galbraith optužio Kaija Eidea da ignorira izborne prevare.

Daljnje komplikacije u pogledu formiranja kredibilne vlade u Kabulu ometaju planove Sjedinjenih Država i NATO-a da prebace više tereta borbe protiv talibana na same Afganistance i tamošnje vlasti.