Svijet
0

UN obilježio Međunarodni dan "plavih kaciga"

FENA
Ujedinjene nacije su u četvrtak, nakon tačno 60 godina otkada je upućena prva mirovna misija svjetske organizacije, obilježile Međunarodni dan "plavih kaciga" UN-a.

U tome periodu više od 2.400 pripadnika "plavih kaciga" je poginulo "služeći miru", dok su milioni ljudskih života spašeni zahvaljujući njihovoj hrabrosti, rečeno je na svečanosti u Ženevi.

Zamjenik generalnog tajnika UN-a i šef Ureda UN-a u Ženevi Sergej Odžonikidze zatražio je minutu šutnje za poginule mirovnjake, rekavši da "im svi dugujemo vječnu zahvalnost", prenijela je agencija DPA.

"Posvećeni pomaganju ljudima, često u opasnim i teškim okolnostima, daleko od porodice i prijatelja, mirotvorci su otjelotvorenje vrijednosti i principa UN-a", kazao je Odžonikidze.

Mirovne misije UN-a su sve kompleksnije, i trenutno se 110.000 vojnoga i civilnog osoblja nalazi u 20 mirovnih operacija širom svijeta, u devet vremenskih zona.

"U isto vrijeme ne smijemo izgubiti iz vida potrebu da mirovna misija osigura dugoročnu stabilnost (oblasti u koju je poslana). Ako je mirovna misija nevješti pokušaj, ciljevi te misije su izgubljeni", istakao je Odžonikidze.

U Ženevi je saopćeno da je više od milion mirotvoraca UN-a učestvovalo je u 63 mirovne operacije otkad je ustanovljen taj mehanizam 1948. godine.