Svijet
0

UN: Nove sankcije Iranu blaže nego što je tražila Amerika

FENA
Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio nov paket kaznenih mjera protiv Irana zbog njegovih nuklearnih ambicija, koje uključuju zabranu izvoza bilo kakvog naoružanja u Iran, ali i čitav sistem ekonomskih sankcija kojima će biti pogođene kompanije i pojedinci navodno umiješani u iranski nuklearni program, prenose agencije.

Nove sankcije, treće u posljednjih osam mjeseci, daleko su blaže od mjera koje su prvobitno tražili predstavnici Vašingtona.

"Nove sankcije su jasna poruka jedinstva Savjeta bezbjednosti. Nadam se da je Iran svjestan ozbiljnosti situacije", rekao je vršilac dužnosti američkog ambasadora pri UN Alehandro Volf novinarima poslije sjednice u subotu uveče.

Dogovor velikih sila o novim sankcijama Iranu uslijedio je svega nekoliko sati nakon što su pripadnici iranske Republikanske garde zarobili 15 britanskih mornara u vodama Persijskog zaliva, što je dodatno zakomplikovalo ionako napete odnose Teherana i grupe zapadnih država predvođenih Sjedinjenim Državama.

Iranski ministar spoljnih poslova Manošer Motaki oštro je osudio rezoluciju, navodeći da je iranski narod "ujedinjen u odbrani legitimnog prava na razvoj civilnog nuklearnog programa" i da se "neće obazirati na prijetnje i pritiske pojedinih članica Savjeta bezbjednosti".

Motaki je pojedince koji će biti pogođeni sankcijama UN nazvao "nacionalnim herojima", dok je proceduru kojom je Savjet bezbjednosti definisao nove kaznene mjere protiv Irana opisao "ozbiljnom prijetnjom svjetskom miru i bezbjednosti".

Novim sankcijama protiv Irana zabranjen je izvoz bilo kakve vojne opreme toj državi, uključujući avione, tenkove, oklopna vozila, helikoptere, projektile, artiljeriju, a pravo na dobijanje viza bilo bi uskraćeno petnaestorici iranskih zvaničnika.

U rezoluciji su navedena imena deset iranskih kompanija koje će, takođe, biti pogođene sankcijama, ali i čitav niz ekonomskih ograničenja usmjerenih ka "ubjeđivanju Irana da se vrati za pregovarački sto".

"Iran je spreman za pregovore radi pronalaženja zajednički prihvatljivog rješenja", rekao je Motaki.

Kako je objasnio njemački ambasador pri UN Tomas Matusek, nove sankcije imaju za cilj isključivo ponovno pokretanje pregovaračkog procesa nakon kojeg bi Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju bila otvorena vrata za sveobuhvatnu kontrolu iranskog nuklearnog programa, što je vlada u Teheranu do sada odbijala. "Novim sankcijama je povećan pritisak na Teheran. To je neophodan korak jer želimo da se ovaj problem riješi pregovorima", rekao je britanski ambasador pri UN Emir Džouns Peri.

Sjednica Savjeta bezbjednosti opisana je kao ključni korak u mirnom rješavanju iranske nuklearne krize poslije razmjene teških riječi između Vašingtona i Teherana posljednjih mjeseci.