Svijet
0

UN: Nova ponuda Iranu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i Njemačka dogovorile su se u petak da se Iranu uputi "nova ponuda" za pregovore u cilju obustavljanja njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

U govoru na završetku sastanka ministara vanjskih poslova ovih šest zemalja u Londonu, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je rekao da detalji ponude neće biti saopćeni javnosti "već samo vladi Irana".

On je rekao da je "obnovljena" ponuda koju je ova grupa zemalja uputila u junu 2006. godine i naglasio "koristi" koje bi imao Iran od otpočinjanja dijaloga o svom nuklearnom programu.

Miliband je istakao da su se ministri vanjskih poslova jednoglasno složili o prijedlogu. Diplomatski izvori ne iznose detalje, već samo navode da prijedlog sadrži "nove političke, ekonomske, tehnološke i kulturne elemente".

"Nadamo se da će Iran shvatiti ozbiljnost i iskrenost sa kojom smo ovome pristupili i da će odgovoriti na naše sugestije", navedeno je u kratkom Milibandovom saopćenju.

Učesnici skupa u Londonu i dalje zagovaraju "dupli" pristup Iranu - s jedne strane ponuda, a s druge sankcije, ukoliko Teheran ne bude sarađivao, javila je agencija DPA.

Miliband je izjavio da su se učesnici skupa složili da ambicije Irana predstavljaju "ozbiljan problem i veoma ozbiljnu prijetnju" međunarodnoj stabilnosti.

Prema nekim izvorima, Kina i Rusija su pozvale na veću saradnju, dok je SAD-e tražila da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji oštrije sankcije.