Svijet
1

UN: Narodu Južnog Sudana prijete masovni pokolji

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ujedinjeni narodi (UN) su izrazili zabrinutost u vezi sa mogućim masovnim ubistvima u Južnom Sudanu gdje već mjesec dana traje građanski rat.

Zamjenik šefa za ljudska prava pri UN-u Ivan Simonović izjavio je da je stanje u Južnom Sudanu “strašno i vrlo opasno” naglašavajući kako obje strane u zemlji vrše nasilje.

“U zemlji su česta vansudska pogubljenja, politička hapšenja, seksualno zlostavljanje, kao i prisiljavanje djece da učestvuju u sukobima. Na ovaj način se otvoreno krše ljudska prava u toj zemlji”, rekao je on.

Smatra da su sukobi u Južnom Sudanu u značajnoj mjeri uništili tu zemlju i uzrokovali velike društvene tenzije.

“Sukobi koji traju mjesec dana Južni Sudan su vratili 10 godina unazad. Sukobi su počeli iz političkih razloga a sata su se pretvorili u rat među plemenima”, kazao je zvaničnika UN-a.

Dodao je kako UN traži da svi počinici najtežih zločina u toj zemlji budu privedeni pred lice pravde kako bi odgovarali za svoja zlodjela.

Inače, u dosadašnjim borbama pobunjenika i Vladinih snaga u Južnom Sudanu ubijeno je oko 1.000 osoba, a humanitarne organizacije kažu da su desetine hiljada civila u izbjeglištvu zbog najnovijih borbi.

Nasilje u Južnom Sudanu izbilo je 15. decembra 2013. godine u prijestolnici Jubi nakon što je predsjednik Salva Kiir optužio bivšeg potpredsjednika Rieka Machara za pokušaj vojnog udara i brzo se raširilo, podijelivši državu od 10,8 milijuna stanovnika po pripadnosti plemenima Dinka i Nuer.