Svijet
36

UN: Najmanje 100.000 Palestinaca protjerano iz svojih domova

Anadolija
Najmanje 100.000 Palestinaca protjerano je iz njihovih domova od 7. jula kada je izraelska vojska pokrenula operaciju "Linija odbrane" u Pojasu Gaze, zvanični su podaci Ujedinjenih nacija (UN).

Glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova Jens Laerke, na konferenciji za novinare u Ženevi, rekao je kako je iz Gaze izbjeglo najmanje 100.000 Palestinaca, a većina od njih prebjeglo je u 69 škola koje je obezbijedila UN-ova Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

“Postoji veliki broj civila koji nisu mogli stati u škole. Situacija u Gazi je užasna. Ne postoji nijedno mjesto sigurno za civile. U napadima Izraela je srušeno u potpunosti ili je u velikoj mjeri oštećeno 500 stambenih objekata“, rekao je Laerke.

On je istakao kako je građanima Gaze potrebna hrana, lijekovi i sredstva za ličnu higijenu.

Oko 1,2 miliona osoba nema struje i vode u Gazi, a humanitarnim organizacijama je potrebno 40 miliona dolara kako bi mogli nastaviti sa dostavljanjem pomoći.

Od 7. jula kada su počeli intenzivni artiljerijski, zračni, a potom i kopneni napadi na Gazu ubijeno je 612 Palestinaca, više hiljada ljudi je ranjeno.