Svijet
0

UN: Mučenje uobičajena metoda policije i vojske u Šri Lanki

FENA
Mučenje je uobičajena metoda policije i vojske u Sri Lanki, izjavio je stručnjak Ujedinjenih naroda za ljudska prava Manfred Novak.

Novak, koji je specijaliziran za slučajeve torture i drugih okrutnih i ponižavajućih načina kažnjavanja, rekao je u ponedjeljak da je tokom posjete Šri Lanki, početkom oktobra, primijetio da snage sigurnosti često pribjegavaju mučenju u okviru antiterorističkih akcija.

On je rekao da mu se, prilikom posjeta zatvorima i policijskim stanicama, veliki broj zatvorenika žalio na policajce koji, prema njihovim riječima, tokom ispitivanja mučenjem pokušavaju da iznude priznanja ili informacije.

"Slične optužbe čuo sam i na račun vojske", naveo je Novak u saopćenju izdanom uoči njegovog pojavljivanja pred komitetom UN-a za ljudska prava, prenio je AP.

Prema Novakovim riječima, zatvorenike u Šri Lanki često batinaju, kače ih da vise u različitim položajima, pritišću im na kožu vrele metalne predmete ili žar cigareta, guše ih plastičnim kesama, a izloženi su i raznim vrstama genitalne torture.

On se založio za osnivanje nezavisnog mehanizma za kontrolu rada snaga sigurnosti, centara za pomoć žrtvama mučenja, kao i za uspostavljanje nezavisnog sistema za žalbe u zatvorima, koji bi bio nadležan za slučajeve torture i zloupotrebe vlasti.