Svijet
2

UN: Još nas proganjaju duhovi genocida u Ruandi i Bosni

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon izjavio je da se “Ujedinjene nacije još tresu zbog genocida u Ruandi”.

Tokom obraćanja u glavnom gradu Ruande Kigaliju, Ban je kazao kako je UN morao učiniti mnogo više da spriječi genocid u Ruandi 1994. godine.

“Uposlenici UN-a su tada pokazali veliku hrabrost. Ali mogli smo učiniti više. Morali smo mnogo više da uradimo. Kada je bilo najpotrebnije, vojnici u Ruandi su se povukli. UN još potresa sjećanje na genocid u Ruandi”, rekao je on.

Podsjetio je da se samo godinu nakon strašnog genocida u Ruandi desio još jedan strašan genocid u Evropi, odnosno genocid u Srebrenici.

“Samo godinu nakon Ruande, i u Srebrenici su nevini ljudi prepušteni da budu izmasakrirani u genocidu iako je Srebrenica bila proglašena zaštićenom zonom. I dalje osjećamo stid zbog genocida iako je prošlo mnogo godina od tada”, kazao je Ban.

Inače, u genocidu u Ruandi koji se desio 1994. godine, oko 800 hiljada etničkih Tutsija, kao i onih Hutua koji su im željeli pomoći, ubijeno je od strane radikalnih Hutua.

S druge strane, povodom 20. godišnjice genocida u Ruandi u delegaciji UN-a, koju predvodi generalni sekretar UN-a, nalazi se i američka ambasadorica u UN-u Samantha Power.