Nakon napada talibana
0

UN evakuiše osoblje iz Afganistana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ujedinjene nacije privremeno će evakuisati nekoliko stotina svojih ljudi iz Afganistana zbog pogoršane sigurnosne situacije u toj zemlji, saopćio je u četvrtak glasnogovornik svjetske organizacije Aleem Siddique.

U zemlji će oko 600 od ukupno 1.100 pripadnika UN-a, koliko ih je trenutno u Afganistanu, biti premješteno u sigurnija područja ili privremeno povučeno iz te države, prenijela je agencija Reuters.

"Ostajemo pri obećanju da ćemo nastaviti realizaciju svih naših programa i aktivnosti. Uzimajući u obzir događaje iz prošle sedmice, moramo, međutim, razmisliti o tome kako ćemo ih u budućnosti izvršavati jer u isto vrijeme moramo brinuti o sigurnosti osoblja", rekao je Siddique.

Odluka, donesena sedmicu dana nakon ubistva pet članova UN-a u Kabulu, predstavljat će veliki udarac planovima predsjednika SAD-a Baracka Obame da formulira odgovarajuću strategiju borbe protiv talibana.

Očekuje se da predsjednik svjetske supersile tokom idućih sedmica odluči o prijedlogu glavnog zapovjednika američkih i NATO-ovih snaga u Afganistanu generala Stanleyja McChristala koji želi desetke hiljada dodatnih vojnika u Afganistanu.

Broj američkih snaga koje borave u ovome sada najvećem kriznom žarištu na svijetu gotovo je udvostručen otkad je Obama preuzeo dužnost predsjednika u januaru.

"Ujedinjene nacije su u Afganistanu već pola stoljeća i nećemo otići ni sada. Narod Afganistana želi da ostanemo", rekao je Siddique.

U Afganistanu se sada nalazi oko 110.000 pripadnika stranih trupa, a dvije trećine od ovog broja čine Amerikanci.