Svijet
0

UN donio istragu o istrazi masakra u Siriji

FENA
Sirija (Foto: Arhiv)
Sirija (Foto: Arhiv)
Vijeće za ljudska prava UN-a sastalo se poslije krvavih dešavanja u Siriji s ciljem izvođenja pred lice pravde odgovornih za masakr u Huli i donijelo odluku da nezavisna međunarodna komisija za istragu uradi obimnu istragu u vezi s kršenjem ljudskih prava u Siriji, a posebno u vezi s krvavim dešavanjima u Huli.

Odluka je odobrena sa 41 glasom, dok su Kina, Rusija i Kuba bile protiv te odluke, a Uganda i Ekvador su ostali uzdržani.

U odluci se "oštro osuđuje masakr 49-ero djece". Također, traži se da „nezavisna međunarodna komisija za istragu uradi sveobuhvatnu i nezavisnu istragu u skladu s međunarodnim standardima kako bi se postigao konsenzus u vezi sa sirijskim pitanjem".

Posebno se ističe da se uradi međunarodna nezavisna, transparentna i hitna istraga s ciljem ispitivanja odgovornih za kršenje ljudskih prava i izvršenog nasilja koje spada u zločin protiv čovječnosti.

"Vrlo je bitno da se sazna identitet osoba koje su odgovorne za ovaj masakr, tako da bi ovo poslije moglo biti iskorišteno kao eventualni dokaz na krivičnim sudovima", navodi se u odluci.

Savjet za ljudska prava UN-a je tražio od nezavisne međunarodne komisije za istragu da za 20. zasjedanje pripremi obiman izvještaj u vezi s međunarodnom istragom krvoprolića u Huli, javlja Agencija Anadolija.